Ešte sme sa nespamätali zo začiatku školského roka a už tu  máme prvé sople, kašle a virózy. Choroby detí, ale aj nás samých, určite nikoho nepotešia. Je však možné sa nejako ubrániť? Určite áno, len musíte byť ochotný vo svojom živote niečo zmeniť.

O čom to hovorím?

Ak nás sledujete, viete že často spomínam vplyv stravy na naše zdravie. Nechcem sa tu pasovať, za odborníčku ani výživovú poradkyňu, ale určité vedomosti a hlavne skúsenosti som v priebehu života nazbierala. Skúšala som raw, smoothie, pôsty, vegan a vegetarián stravovanie, krvné skupiny no najúčinnejšie je z mojej skúsenosti stravovanie podľa piatich elementov. Na internete toho nájdete napísaného veľa aj s receptami, preto to nebudem ďalej rozvádzať. Možno v inom článku. 

Prečo som o tom presvedčená? Pretože každý sme iný, naše potreby sa menia v priebehu roka, ale aj života, u žien dokonca v priebehu mesiaca. Veď prečo nám v zime chutia teplé polievky a v lete ich až tak nepotrebujeme? Presne preto, že všetko sa stále mení, treba sa naučiť počúvať svoje telo. 

No ale teraz k naším deťom. Zoberme si ako sa stravujú naše deti, ráno jogurt alebo pečivo. Desiata v podstate s malými obmenami to isté. Obed polievka a jedlo, ktoré s výnimkou rizota určite obsahuje múku, či mliečne výrobky. Olovrant, zase rýchlo nejaké pečivo do ruky a večera nechám na vašej fantázii. Toto všetko pretkané množstvom sladkostí, sladkých nápojov a iných polotovarov. Asi najjednoduchšie je dostať do detí čerstvé ovocie, lebo je sladké. Ja viem, doba je rýchla, treba šetriť čas a ani sa mamičkám nečudujem, že to tak robia. Len sa potom nečudujme, že sú deti choré a to aj opakovane. V podstate žijú na bielej múke, cukre a mlieku

Koľko asi zjeme zeleniny, rýb, čerstvých byliniek, semien nebodaj strukovín, či celozrnných obilnín? Teda potravín, ktoré sú schopné nám dodať živiny a posilniť, tak našu imunitu a zlepšiť funkciu črevného mikrobiómu? No asi nie veľa, že? 😟

Pritom ich zaradenie do jedálnička, nie je až také ťažké, hlavne v dnešnej dobe, keď je všetko dostupné aj v chladenej forme (ryby) v každom supermarkete.

Ale oni mi to nezjedia! Počúvam často od mamičiek. "Moji sú na jogurtoch závislí", povedala mi jedna mamička, ktorej synovia majú sústavné zápaly dýchacích ciest skoro celý rok a pýtala si bylinkový prípravok, ktorý im zaručene pomôže. Viem, že nič také neexistuje, aj keď by som jej mohla ponúknuť našu úžasnú zmes Kašeľ a nachladnutie bez cukru.

Ja sa priznám, som matka "Toto zješ, nič iné nie je!", ale myslím si, že najlepšie je ísť príkladom. Ako zareagujú deti, keď váš partner vychváli šošovicovú polievku, pokojne aj s párkom do nebies a naberie si dupľu? Určite aspoň skúsia, keď len pár lyžičiek a nabudúce bude protest menší. Inak ja varím šošovicovú polievku/prívarok každý týždeň 😊.

Výhodou dnešnej doby je aj možnosť nakuknúť do receptov z iných kultúr, čo môže priniesť značné obohatenie vášho rodinného jedálnička a možno aj úsporu peňazí, keďže konkrétne strukoviny sú pomerne lacné. Okrem toho sa dajú uvariť, potom zamraziť a vytiahnuť, keď je potreba pripraviť niečo pod zub naozaj rýchlo. 

Tu ponúkam pár tipov a trikov, ktoré vám pomôžu podporiť zdravie. 

Čo je vhodné obmedziť, prípadne úplne vynechať?

- určite treba obmedziť konzumáciu polotovarov a hotových jedál, ktoré sú plné konzervantov a Boh vie, čoho všetkého

- konzumáciu bieleho cukru, umelých sladidiel a sladkostí, pozor aj na skrytý cukor (napríklad cereálie, pudingové dezerty a pod.)!

- mlieko a mliečne výrobky, vhodné sú len kyslo-mliečne a tiež len občas, pričom sa odporúčajú skôr ovčie a kozie alebo A2A2 mliečne výrobky

- bielu múku môžete nahradiť špaldovou prípadne dvojzrnkom, najlepšie celozrnnej forme

Čo môžete urobiť hneď? (len zabočíte do inej uličky v supermarkete 😀 )

- jedzte v pokoji a pomaly, žujte poriadne

- zaraďte teplé kaše a husté polievky zo sezónnou zeleninou a ovocím (ryžová, ovsenná kaša na raňajky)

- vymeňte zahusťovanie múkou za rozmixovaný zemiak

- vymeňte mlieko za rastlinné, pozor však aj na obsah cukru (ja používam mandľové bez cukru alebo na sladené pokrmy ryžové z DM)

- rozprávajte sa s deťmi o jedle a jeho účinkoch na zdravie

- používajte do jedla čerstvé bylinky. Čaje či hydroláty namiesto liekov. V prípade infektov dýchacích ciest je vhodná napríklad materina dúška, skorocel, slez (robí sa studený macerát), podbeľ alebo už spomínaná zmes Kašeľ a nachladnutie, ktorá je výborná v kombinácii so šalviou vodou na kloktanie zapáleného hrdla

Čo zaradiť postupne? 

- naučte sa jesť jednoducho, omeletka s čerstvou reďkovkou je určite prospešnejšia ako "vankúšikové" cereálie

- posilňujte imunitu, pohybom, cvičením, prípadne bylinkami 

- strukovinové jedlá, kúpte si jeden druh, uvarte z neho viacej rôznych jedál a to, ktoré najviacej chutí rodine zaraďte do jedálnička. Takto som napríklad zaradila indické Kičirí (šošovicové rizoto) z červenej šošovice, ktoré chutí všetkým samotné alebo ako príloha k vajíčku, či mäsu

Prečo je potrebné niečo zmeniť na stravovaní?

Pretože, keď telo nevie potravu dobre stráviť, čistí sa rôznymi mechanizmami ako, zahlienením dutín a priedušiek (aj vaginálnym výtokom), vyrážkami, ekzémami, zápalmi, prípadne neustálym pocitom únavy. Energia na regeneráciu a obranu už nezostáva, a my ľahko chytíme každý bacil. Dobré stravovanie a trávenie je preto kľúčom k nášmu zdraviu. Pomáha nám udržať vhodný mikrobióm hrubého čreva, ktorý má na starosti našu imunitu. Ak chcete bojovať proti virózam nepriamo, podporou trávenia, odporúčam našu zmes Dobré Trávenie, ktorá podporuje zažívanie a má mnoho iných účinkov. 

Ako na rôzne druhy kašľa?

Určite viete, že kašeľ môže byť mokrý, vtedy sú pľúca a dutiny plné hlienov, ktoré treba dostať von a naopak suchý, kedy je potrebné sliznice dutín a pľúc zvlhčiť.

Vlhký kašeľ - na boj s vlhkým kašľom nám dala príroda už spomínané bylinky ako materina dúška, tymián, majorán, skorocel, podbeľ , či zmes byliniek ľahko použiteľnej forme hydrolátu Kašeľ a nachladnutie

Suchý kašeľ - sa objavuje často dlhodobo napr. po prekonaní kovidu. Tu je vhodné popíjať macerát zo slezu pre hydratáciu slizníc. 

Pozor slez sa nevarí!! Slizy v ňom obsiahnuté, by sa znehodnotili. Slez sa maceruje v studenej vode počas noci a ráno sa pije po zohriatí.

Pre viacej podobných článkov sledujte náš blog.

Vaša Božka

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: